Invordering van onbetwiste schuldvorderingen: een vereenvoudigde procedure
Wanneer U als onderneming geconfronteerd werd met onbetaalde facturen was er tot voor 2 juli 2016 maar één te volgen weg. Na diverse aanmaningen kwam men via dagvaarding bij de rechtbank terecht. Met het vonnis als uitvoerbare titel in de hand, kon men dan via de gerechtsdeurwaarder over gaan tot inning van de verschuldigde bedragen.
Door de nieuwe wetgeving (ingevoegd bij Wet van 19.10.2015, in werking getreden op 02.07.2016) kan voortaan de invordering van onbetwiste geldschulden ook anders gebeuren. (Ook kortweg de IOS-procedure genoemd)
De nieuwe administratieve procedure beoogt een eenvoudige en snellere inning van onbetwiste factuurschulden. Volgens de eerste voorzichtige cijfers lijkt dit ook aardig te lukken.[1] Op vraag van de advocaat van de schuldeiser is het voortaan de gerechtsdeurwaarder die instaat voor deze invorderingsprocedure en deze tot een goed einde brengt.
Uw advocaat fungeert evenwel als eerste rechter en zal samen met U bekijken of de nieuwe invorderingsprocedure opgestart kan worden. De nieuwe procedure is echter niet van toepassing op alle geldschulden. De werkingssfeer is beperkt tot vaststaande en opeisbare schulden tussen professionelen (Business to Business). Schuldeisers van particulieren/consumenten kunnen zich dus niet op de IOS-procedure beroepen.
De andere cruciale voorwaarde om deze nieuwe procedure te kunnen toepassen is dat de geldschuld voorafgaandelijk niet mag worden betwist. In dit geval moet de rechter (via klassieke dagvaarding) ingeschakeld worden.Betwist de schuldenaar de geldschuld na betekening van het betalingsbevel, dan ligt het initiatief (en dus ook de kost) om een procedure op te starten bij de schuldenaar.
Hebt U hulp nodig voor de invordering van U verschuldigde factuur of andere schulden, neem dan contact met ons op info@volckaert-advocaten.be
Graag zetten wij dan samen met u de nodige stappen.
[1] Van de 3.840 opgestarte (nieuwe) procedures, werden er 49 betwist en dus ‘overgedragen’ naar de klassieke rechtbanken. DE BUS, W., “Invordering van onbetwiste schulden. Advocaat, vervul uw rol van eerste rechter” Juristenkrant 2016, afl. 336, 11.